V palači Tiepolo-Gravisi, poznani tudi kot Borilnica, je potekala deveta izvedba Festivala namiznih oljk, ki ga organizira Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper. Dogodek se je skozi leta uveljavil kot edinstvena platforma v slovenskem prostoru, ki povezuje senzorično stroko, kulinariko, lokalno skupnost in mednarodne goste, z oljko kot osrednjim stičiščem dogajanja. Festival poteka neprekinjeno od leta 2016 in tudi letos ponudil bogat strokovni in okuševalni program.
ZGODBE SKRITE V OLJKI: 9. Festival namiznih oljk v Kopru združil okus, znanje in tradicijo (FOTO)
Koper
Uvodni del festivala je zaznamovala senzorična degustacija slovenskih in italijanskih namiznih oljk, ki sta jo vodila priznani italijanski strokovnjak Roberto De Andreis, predsednik italijanskega združenja okuševalcev oljčnega olja, ter dr. Milena Bučar Miklavčič iz ZRS Koper. De Andreis je nato pripravil strokovno predavanje, ki je pridelovalcem in potrošnikom ponudilo dragocene informacije o pridelavi, kakovosti in zaznavanju okusa namiznih oljk.
V okviru festivala je potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje kakovosti namiznih oljk, v katero je bilo letos vključeno 37 vzorcev. Organizatorji so poudarili, da število prijav kaže na ohranjanje zanimanja za rast kakovosti slovenskih oljk.
Strokovni senzorični panel je podelil priznanja za kakovost številnim pridelovalcem. Med prejemniki so bile ekološke in družinske kmetije, posamezni pridelovalci ter turistične kmetije, med drugim Ekološka kmetija Morgan, Ekološka družinska kmetija Olea d'Istria, Ekološka kmetija Ronkaldo – Martin Adamič, Ekološka oljkarska kmetija Jernej Brec-Carcauec, Peter Černe, Sabina Cah, Ekološka kmetija Karlonga, Ekološka kmetija Bem, Ekološka kmetija Zudich, Kmetija Vojvoda, Kmetija Bajda, Domačija Milok, Maximilian Delošto, Valter Gjörek, Ekološka kmetija MA:BA – Majer Babič, Turistična kmetija Breg – Nikolas Roiatti, Štradjot, Andrej Pokorn – Andrejeve šmartnske dobrote, Ekološka kmetija Ricorvo – Ivan Zadel in Kristjan Božič.
Posebno priznanje za sodelovanje je prejel Kristjan Božič za dimljene oljke Štorta in kandirane oljke Santa Caterina. Najvišja priznanja 9. Festivala namiznih oljk so pripadla: vicešampionom Ekološki kmetiji Zudich (Štorta v slanici) in Domačiji Milok (Štorta v slanici), šampion festivala pa je postala Ekološka družinska kmetija Olea d'Istria za ekološke PIŠOLEN v ekstra deviškem oljčnem olju.
Večer se je nadaljeval z razstavo nagrajenih oljk, pokušino in številnimi neformalnimi pogovori o prihajajoči oljkarski sezoni. Prvi oljkarji so že začeli s stiskanjem oljk, prve torkle pa bodo delo pričele konec septembra.
Dogodka so se udeležili številni gostje iz znanstvenih, strokovnih in lokalnih krogov, med njimi podžupanja Mestne občine Koper, dekanja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, predsednica nacionalnega stičišča za senzorično analizo SRIP HRANA, vodja raziskovalne infrastrukture MetroFood-SI, predstavniki podjetja Soline Pridelava soli d.o.o. in pokrovitelji.
Dogajanje je sklenil glasbeni nastop Dua Too Blond, ki je prostoru Centra humanističnih znanosti ZRS Koper vdihnil istrski glasbeni utrip. Festival namiznih oljk tako tudi po devetih letih ustvarja edinstven prostor, kjer se srečajo okus, znanje in tradicija. Organizatorji poudarjajo, da se "v eni sami oljki skriva nešteto zgodb", ki vsako leto povežejo pridelovalce, strokovnjake, potrošnike in radovedne obiskovalce.