Vrzote ali ohrovt, ki mu po nekod v Istri pravijo tudi zelje, so poznali že naši daljni predniki. Zlasti v zimskem času so vrzote, pripravljene v kozici, odlična priloga, ki se poda tako k bakalaju kot klobasam. Vrzote s klobasami pa so dokaj stara jed, saj so jo na mizah večkrat imeli tudi oglejski patriarhi v 11. in 12. stoletju.
Recept: Vrzote s klobaso
Diši po Istri
Potrebujemo:
Ohrovt, bolj sveže svinjske klobase (ali pečenice), panceto, oljčno olje, nekaj strokov česna, sol in poper.
Priprava:
1. Klobase damo v ponev ali peč, da se počasi spečejo.
2. Med tem v slanem kropu obarimo opran in narezan ohrovt ter ga odcedimo.
3. V kozici na oljčnem olju popražimo na koščke narezano panceto ter dodamo ohrovt, malo posolimo, malce bolj popopramo, premešamo in še malo pokuhamo in ponudimo s pečeno klobaso.
Zraven se odlično poda polenta.
Jed lahko pripravimo tudi tako, da ohrovta predhodno ne obarimo, ampak ga svežega, opranega in narezanega damo v kozico ter ga počasi dušimo z občasnim dolivanjem vode.
Halooooooo |
22 .11. 2013 ob 19: 49
0
Ja, inule česen pestimo za zjutro...
Regional priporoča
Več trendov
Zadnje z obale
Več kronike
NEVERJETEN 'PLEN' NA OBMOČJU LUCIJE: Srbu iz doma odnesel 23.000 evrov gotovine
N.J.
-
danes ob 18:07
NA PRIREDITVI V IZOLI UDARIL VARNOSTNIKA: V postopek policistov se je vmešala še dvojica
N.J.
-
danes ob 17:29
Novo iz Slovenije
NAPAČNA VINJETA NI PREKRŠEK! Na podlagi te sodbe so na Darsu morali spremeniti prakso
U.G.
-
danes ob 13:39
NA POVABILO TANJE FAJON: V Sloveniji se mudi palestinska zunanja ministrica (FOTO)
A.S.
-
danes ob 07:26
PRI NAS KLESTILA TOČA V VELIKOSTI OREHA: Odmetavali so jo kar z lopatami (FOTO)
N.J.
-
včeraj ob 10:59