Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Zadnje z obale
Več kronike
SRHLJIV NAPAD V ISTRI: Moški z nožem in sekiro vdrl na dvorišče, nato je sledila groza
U.G.
-
danes ob 13:30
Novo iz Slovenije
NADALJEVANJE SAGE GLEDE NAKUPA HELIKOPTERJEV HNMP: Poklukar odredil izredno revizijo
N.J.
-
danes ob 15:15
NEVZDRŽNE RAZMERE NA PRIMORSKI AVTOCESTI: Prevozniki zahtevajo takojšnje ukrepanje
U.G.
-
danes ob 13:08
SPREMEMBE PRI OBRAČUNU OMREŽNINE ZA ELEKTRIKO: Kaj se novembra obeta gospodinjstvom?
U.G.
-
danes ob 09:21